Jumat, 05 April 2013

Basa Sunda : Ngeusian Kemerdekaan RI

Ngeusian Kemerdekaan Republik Indonesia


Di warsih ieu, urang miéling HUT kamerdikaan RI deui dina tanggal 17 Agustus engké. Éta hartosna geus leuwih ti 60 warsih Indonésia merdeka. Salila ieu urang geus ngadéngé kecap kamerdikaan. Urang hirup di jaman anu sarwa merdika. Anu urang weruh, merdika éta leupas, henteu terkekang henteu dijajah bangsa séjén, sarta séjén-séjén. Tapi, tahukah urang naon harti kamerdikaan anu saéstuna? Tuluy kumaha cara urang ngamaknaan kamerdikaan ieu? Tinangtu urang anu perhatinan dina momen-momen kawas ieu kungsi , mindeng ngadéngé, merenungkan sarta weruh jawaban ti patarosan éta. Alatan kabéh ancik dina kasadaran diri urang séwang-séwangan.


ayeuna moméntum anu pas pikeun ngeusian kamerdikaan kalayan kesuksesan. Kesuksesan lain ngan soal duit sarta kakawasaan, melainkan keseimbangan dalapan aspék kahirupan, ngawengku: kabagjaan kulawarga, kaséhatan, keberhasilan bisnis atawa karir, kanaékan kakuatan spiritual kaasup moral, hubungan sosial antar manusa, pengembangan diri atawa atikan, kaduitan, sarta rekreasi.

Hayu urang nginget, kumaha para pahlawan urang geus bajoang kalayan nandonkeun jiwa, badan sarta hartana demi kahontalna kamerdikaan Indonésia. Sarta berkat kegigihan maranéhanana dina memperjuangkan kamerdikaan, ayeuna urang ancik ngarasakeun kamerdikaan.
Ayeuna, sanggeus urang leupas ti para pangjajah, naon anu kudu urang pigawé? tinangtu, urang bisa ngeusian momen kamerdikaan ieu kalayan hiji hal anu méré mangpaat. Kamerdikaan nyaéta waktuna urang minangka generasi ngora bisa memperjuangkan nasib nagara urang kalayan meneladani dangong sarta mental para pahlawan anu geus gugur mendahului urang. Urang minangka generasi ngora penerus bangsa kudu ngeusianana kalayan ngayakeun pangwangunan di sagala widang kahirupan.

Kitu loba cara pikeun ngeusian kamerdikaan jeung pangwangunan. Salah sahijina, urang minangka pelajar kudu ngeusian kamerdikaan kalayan diajar sarta latihan kalayan getol sarta leukeun. Ambéh bangsa Indonésia leuwih dihargai di panon dunya.

Sajaba ti éta, urang ogé kudu ngabenerkeun moral anak ngora anu mudun alatan terkikis ku pangaruh budaya kulon sarta arus globalisasi. Dina nyanghareupan arus globalisasi, loba rumaja anu henteu bisa ngadalikeun diri. Geus loba teuing conto anu geus henteu perlu kiat perbincangkan deui. Tapi urang kudu ngabenerkeunana. Urang minangka bangsa wétan anu kaceluk soméah tamah kudu ngajaga talari urang ambéh tetep jadi ciri has bangsa urang. Ulah nepi ka urang kaleungitan tata krama sarta sopan santun anu sok kudu urang jaga minangka bangsa wétan.

Mangka ti éta, marilah urang minangka generasi ngora bisa ngadalikeun diri dina nyanghareupan era globalisasi di nagara anu merdika ieu. Urang kudu siap nyanghareupan sagala tangtangan jaman anu beuki maju di mana téknologi beuki maju. Kitu ogé jeung pamikiran urang anu ogé kudu maju. Sanggeus urang teu deui ngalawan pangjajah, ayeuna urang berperang ngalawan hawa napsu diri sorangan.

Jadi sajaba miéling HUT kamerdikaan RI kalayan sagala rupa acara anu meriah, pesta kamerdikaan nan megah urang ogé kudu bisa ngamaknaanana kalayan gawéna anu alus sarta méré mangpaat anu patut urang pigawé pikeun kamajuan bangsa Indonésia.
Maju terus Indonésia. Indonésia tetep merdika!

0 komentar:

Poskan Komentar

Mengenai Saya

Foto Saya

my full name is Estu Winarsih Septiani and you can call me Estu. Just a Simple Blog with many posting inside. thanks for follow my blog^^ keep listening your heart..